tiistai 17. heinäkuuta 2018

Tarkkana helteellä – Näin tunnistat koiran lämpöhalvauksen



Kesällä helle ja auringonpaahde aiheuttavat koirille lämpöhalvauksen vaaran. Jokaisen koiranomistajan kannattaa seurata lemmikkinsä vointia ja opetella tunnistamaan oireet ajoissa.

Koirat kestävät kuumuutta huonosti, sillä niillä ei ole varsinaisia hikirauhasia. Hikoilun sijaan ne haihduttavat lämpöä kehostaan läähättämällä.

Jos koiran ruumiinlämpö nousee yli 41 asteeseen, on se vaarassa saada lämpöhalvauksen. Lämpöhalvaus on aina vakava tila ja voi pahimmillaan johtaa kuolemaan. Lyhytkuonoiset rodut, sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät yksilöt, pennut sekä iäkkäät koirat ovat kaikkein altteimp
Lämpöhalvauksen oireita ovat nopea ja äänekäs hengitys, voimakas läähätys ja korkea syke. Koira voi käytökseltään olla levoton, uupunut tai poissaoleva. Lisäksi se saattaa kuolata voimakkaasti, oksennella ja ripuloida, ja sen limakalvot muuttuvat kirkkaanpunaisiksi.

Lämpöhalvaus voi johtaa nopeastikin shokkiin, jolloin koira voi menettää tajuntansa.

Näin annat ensiapua koiran lämpöhalvaukseen
Jos epäilet lämpöhalvausta, aloita ensiapu välittömästi.

Vie koira viileämpään paikkaan ja aloita jäähdyttely viileällä vedellä. Älä käytä jääkylmää vettä, sillä se rasittaa elimistöä entisestään. Kastele mieluiten koko koira tai vähintään sen vatsa, kaula ja tassut. Viilennykseen voi käyttää myös märkiä pyyhkeitä, kunhan ne vaihdetaan tarpeeksi usein.

Jos mahdollista, seuraa koiran kehon lämpötilaa kuumemittarilla. Viilennys tulee keskeyttää, kun sen ruumiinlämpö on laskenut 39 asteeseen. Tarjoa koiralle vettä juotavaksi pieninä määrinä kerrallaan.

Ensiavun jälkeen on suositeltavaa viedä koira eläinlääkärin tarkistettavaksi – varsinkin, jos koiran vointi on edelleen heikko, se on ollut tajuttomana tai se ei näytä toipuvan ensiavusta huolimatta.

Huolehdi koiran viilentämisestä ja vedensaannista
Lämpöhalvaus on vältettävissä, kunhan koiran viilentämisestä ja riittävästä vedensaannista muistetaan huolehtia. Koiralla tulee olla aina tarjolla puhdasta ja raikasta vettä sekä mahdollisuus vetäytyä varjoon.

Lenkkeilyä ja muuta aktiivista toimintaa kannattaa välttää kuumimpina päivinä. Lenkillä voi käydä aamulla ja illalla, kun ilma on viileämpää. Koiran voi myös suihkutella vedellä ennen ja jälkeen ulkoilun. Erityisesti mahanalusen ja tassujen huuhtelu vilvoittaa koiraa tehokkaasti.

Älä koskaan jätä koiraa yksin kuumaan autoon. Vaikka auto olisi varjossa ja ikkunat raollaan, sen lämpötila nousee erittäin helposti vaarallisen kuumaksi. Jos koiran kanssa on matkustettava, huolehdi, että se pysyy automatkan ajan viileänä ja saa riittävästi juotavaa.

Kotona hellettä vastaan voi taistella esimerkiksi vetämällä verhot ikkunan eteen ja laittamalla tuulettimen lattialle puhaltamaan. Koiran oloa voi koettaa helpottaa myös viileään veteen kastetuilla pyyhkeillä tai pyyhkeisiin käärityillä kylmäpakkauksilla.

Jotkut koirat rakastavat jääpalojen narskuttelua, mutta myös esimerkiksi lihaa voi pakastaa ja tarjota helteellä viilentävinä makupaloina. Tämä on kätevä tapa saada koira syömään jotakin, vaikka helle olisi vienytkin ruokahalun.

Lähteet ja lisätietoa: Kennelliitto, Eläinlääkäriin.fi

Enkelten laulu, kellojen kaiku, joulusta ilmoittavat. Rauhoittuu mielet, päättyvät kiireet, joulu on tullut taas. ...