torstai 7. heinäkuuta 2011

IHANIA UUTISIA

Kävin tänään Lucian kanssa ultrassa ja saimme Ihania uutisia: pentuja on tulossa!

Lucialle tehtiin kaksoisastutus ja isä numero 1 on Besaroon Pontius "Reetu" ja isä nro 2 on Besaroon Pavel "Papu". Omia kasvattejamme siis ja aivan upeita poikia kumpainenkin. Kuten Luciakin..

Kaikilla kolmella on komeita koiria sukutaulut pullollaan.

Teamaides Rosa Rask "Lucia" lonkat on B/B etupää 0/0 ja silmät Terveet, 
lisäksi LPN1 N/N FREE (Polyneuropatia)

Näyttelyissä mm 3x ROP Pentu, JUN ERI2 PN3, AVO EH

Lucia on tuontinarttumme Ruotsinmaalta.

Kuvassa Lucia tänään 7.7.11 "Mammauinnilla":




Besaroon Pontius "Reetu" hänellä on myös lonkat B/B etupää 0/0 ja silmät terveet, sydänkuuntelu ok.
LPN1 N/N Free

näyttelyissä mm: JUN EH2, NUO EH2, EH3, AVO EH3, AVO EH1

Reetun kuvia:





Reetun kotisivut löytyy osoitteesta:http://www.reetuleo.com/ sillä on paljon kuvia ja juttuja Reetu-leijonasta:)

Sitten Besaroon Pavel "Papu" lonkat A/A etupää 0/0 silmät OK
LPN1 N/N FREE

Näyttelyissä mm. ROP-pentu, JUN ERI1 PU3, 2xAVO ERI1 PU4



Ja Papuhan asustaa meidän laumassamme. Kotisivuiltamme löytyy lisää infoa..

------------------------------------------------------
INFOA KAKSOISASTUTUKSESTA:

Kaksoisastutus on hyväksytty kasvatustapa Suomessa


Suomen Kennelliiton hallitus päätti 16.6.2005 pitämässään kokouksessa, että narttu voidaan astuttaa tai keinosiementää useammalla kuin yhdellä uroksella samaan kiimaan. Pentujen rekisteröinti tosin edellyttää DNA-polveutumistutkimuksen tekemistä. Päätös tuli voimaan heti. Tämä kasvatustapa on käytössä Yhdysvalloissa ja sen on hyväksynyt myös FCI:n hallitus.

Uudenlaisen kasvatusperiaatteen hyväksyminen luonnistaa parhaiten, kun mietitään sen hyötyjä. Moni jalostukseen käytetty narttu saa vain yhden pentueen, mistä syystä urosten vaikutus jalostuksessa on ollut suurempi kuin narttujen. Kaksoisastuttamisella narttujen jalostusvaikutus kasvaa, mikä on rodun perinnöllisen vaihtelun kannalta hyvä asia. Toisaalta, nyt kasvattajat voivat riskittä käyttää myös vanhoja uroksia yhdessä nuoren uroksen kanssa, jolloin pentueeseen todennäköisemmin syntyy pentuja molemmille uroksille. Uroksen jalostuksellista käyttöikää voidaan näin pidentää, ja sille syntyneet pennut jakautuvat tasaisemmin eri ikäryhmiin. Suurimman hyödyn uudesta kasvatustavasta saavat varmasti harvinaiset rodut, joissa mahdollisimman laajan geenipoolin ylläpitäminen on rodun olemassaolon ja säilymisen ehto.
Kaksoisastutuksen hyöty on selvimmin nähtävissä, kun narttu on viety ulkomaille astutettavaksi. Samoilla matkustuskustannuksilla on saatavissa pentuja kahdesta tai jopa useammasta eri yhdistelmästä. Joskus ensimmäinen astutusyritys on jäänyt jollakin tavalla puolitiehen, jolloin uroksen vaihtaminen on ollut arveluttavaa tai mahdotonta. Nyt tätä ongelmaa ei ole, kunhan pentujen polveutuminen tutkitaan ennen rekisteröintiä. Pentuekokoon kaksoisastuttamisella ei ole sen suurempaa vaikutusta kuin astuttamisen toistolla ylipäätänsäkään. Tiinehtyvyyteen sillä on varmasti positiivinen vaikutus. Koirilla ei Euroopassa esiinny varsinaisia sukupuolitauteja, joten tarttuvien tautien leviämisen riski ei ole sen suurempi ongelma kuin tavallisessakaan astutuksessa.

Kaksoisastuttamisen miinuspuoli on sen aiheuttamat korkeammat kustannukset. Sovittu astutusmaksu on tietenkin maksettava käytetyille siitosuroksille ja pentujen polveutumisen tutkimuskustannukset ovat vielä kohtalaisen korkeat. Tästä huolimatta uusi päätös avaa mahdollisuuden aivan uudenlaiseen kasvatustyöhön, jonka uskon löytävän kannattajansa.
                                                            Kirjottaja ELL RIITTA AHO, Punapaulan afkaanit ja villakoirat
                                                  http://www.kolumbus.fi/punapaula/fin-afgaanit/julkaisut/Kaksoisastutus.htm


1 kommentti:

Sanna, Heikki ja Fiona kirjoitti...

Ihanaa, ihanaa!!:) Kaikkea hyvää lopputiineyteen!

Cicero

 Saanko esitellä uusi lauman jäsenemme: Besaroon Dacabo alias Cicero.  Kaikki sisaruksetkin ovat muuttaneet omiin koteihinsa. Toivotamme hei...