Jouluruoka ei kuulu koiran ruokakuppiin


Espoo, 20.12.2011 – Mausteisia ja suolaisia jouluruokia tai kinkun luita ei pidä antaa koiralle jouluna. Suklaa, ksylitoli ja joulukukat voivat aiheuttaa koiralle jopa hengenvaarallisen myrkytyksen.


Joulukinkku tai sen luut eivät ole koiralle sopivaa syötävää. Luiden syöminen voi aiheuttaa luu-ummetuksen tai luun pala voi jäädä kiinni ruokatorveen. Joulukinkun luista lähtee helposti palasia, sillä keskenkasvuisten sikojen luiden kasvulinjat eivät ole sulkeutuneet ja kypsennetty luu murtuu helposti.

Myös jouluinen pulla- tai leipätaikina ja piparkakut on syytä pitää koiran ulottumattomissa. Taikina kohoaa koiran vatsassa ja voi aiheuttaa voimakasta turvotusta ja kipua. Käymisen sivutuotteena syntyy myös etanoli-alkoholia ja pienikin määrä alkoholia voi aiheuttaa koiralla vakavan myrkytyksen. Oireileva koira hoipertelee, voi yrittää oksentaa ja on vaisu. Oireiden ilmettyä kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Suklaa on koiralle myrkkyä
Suklaamyrkytys voi pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan. Vakavampia oireita ovat hyperaktiivisuus, kohonnut sydämen syke ja vapina. Oireet ilmestyvät noin 4-24 tuntia suklaansyönnin jälkeen. Oireiden ilmetessä on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Suklaa sisältää metyyliksantiineja, joille koirat ovat erityisen herkkiä. Metyyliksantiinit, kuten teobromiini ja kofeiini voivat aiheuttaa koiralle lievimmillään ripulia, oksentelua, väsymystä, lisääntynyttä janoa ja virtsaamista. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän siinä on metyyliksantiineja ja sitä vaarallisempaa se on koiralle.

On hyvä muistaa, että myös sipuli, viinirypäleet, rusinat ja macadamiapähkinät voivat aiheuttaa koirille hengenvaarallisen myrkytyksen.

Perinteisistä joulukukista myrkyllisiä ovat joulutähti, jouluruusu, amaryllis, hyasintti ja tulppaani. Ardisia, joulukaktus ja tulilatva ovat myrkyttömiä. Jos koira oireilee voimakkaasti tai sillä on selkeitä yleisoireita, pitää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Monissa myrkytyksissä koiralle voi ensihoitona antaa lääkehiiltä. Sitä annetaan gramma elopainokiloa kohti. Lääkehiiltä on hyvä olla aina kodin lääkekaapissa.

Myös päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot on hyvä varmistaa ennen joulunpyhiä.

Lisätietoja:
Suomen Kennelliiton viestintäpäällikkö
Kaija Unhola
puh. 050 432 0844
kaija.unhola(at)kennelliitto.fi

Tämän blogin suosituimmat tekstit